Monday, August 4, 2008

Esimene osa

On siiski hea, on siiski hea, et kuningriiki valitsema ma ei pea... (üks seitsmeaastase lemmiklaul)



Ko(o)likapi koristamisel kukkus välja 12 aasta paremik. Kool kandis algklassides nime Vaba Waldorfkool. Koolivihikud olid suured, A4, paksust paberist, joonteta. Koduvihikud olid lihtsalt joonistusblokid. Kirjutati ja joonistati spetskriitidega.

Noorelt mehelt luba küsides ja kirjapilti muutmata on need suurepärased kirjutised siin:



1 klass (pildil ranitsaproov)

koduseks ülesandeks oli kirjutada kuus lauset, siin need on:

Elasid kord kunigas ja kuninganna. Kuninganna jäi haigeks ja siis suri. Lugu lõppes õnnelikult.


nüüd olen kaheksa! Sõpradega maakodus, vana koolimaja teisel korrusel







2 klass

Minu pere
Minu ema nimi on Liina ja isa nimi Andres. Mul on kolm venda. Nende nimed on ... Meil on Aluveres kaks koera Tiko ja Jaagup ning kass Amanda.
Minu kodu
ma elan kolmekortses majas. Meie korter on viie toaline. Korter asub teisel korusel. Minu suve kodu on Aluvere külas. Seal on suur mja. maja ümber on suur aed
Mina ise
Mina olen .... Ma olen kaheksa aastane. Minu ema ütles, et mul on hele-dad juksed ja suur- ed silmad. Mule melbib Mäkaiver. Oma tub-a koristama pean ise.




Minu nädalavaheaeg
Minu emal oli laupäeval sünnipäev. Joonistas-in sünnipäeva-kardi. Andsin koos vendadega emale lilled ja kardi. Meile tulid külalised ka. Sünnipäev oli väga lõbus. Mõned külalised läks-id ära pühapäeval. Käisin neid rongi be-ale sadmas.

Esmaspäev
Atvendi ring oli väga tore. Seal oli väga vaikne. Siis gui vahetund tuli oli väga paha.

Teisipäev
Kelkutata oli vaga hea. Märt sõitis mulle otsa.

Minu vaheaeg
Meie käisime Mõõdag-ul. seal oli väga tore.
Teisipäev
Godus mängisin ma legodega. Ma käisin õues. õues tegin ma lumesõda. ma nägin koolis kassi kes ronis meie klassi.

Minu nädalavaheaeg
Ma aitasin vennal nõusid ka-pist välja võtta. Ma tõsin tagasi ka.

Teisipäev
Me vennaga vaadasime kodus tele.kast Mac Gyverit ja mängisime legodeg. Kekatund oli väga raulik.

Pildil sinimustvalge lipp ja kiri 80
Laupäeva õhtul sõitsime Haljala Rahvamajasse. Seal toimus kontsert Eesti Vabariigi sünnipäevaks. Seal rääkis maavanem, külalised saksamaalt, Rootsist ja Riigikogust. Veel esinesid rahvatantsiad ja Virumaa Poistekoor. Minu vend laulab ka seal. Pärast pakuti maiustusi. Mul oli väga lõbus

Laupäeval ja pühapäeval mängisin ma arvutiga. Arvutiga tahtsid kõik mängida. Ema ja vanaema ei osanud arvutiga midagi teha. Natuke ehitasin legodega. Õues ma ei käinud, sest et oli paha ilm.

Laupäeva hommikul tõusin ma hilja. Siis sõin, mängisin ja käisin vennaga Sõmeru poes. Ema tegi õhtul mannakreemi. See maitses mulle väga. Pühapäeval lugesin ma raamatut. Panime kapid teise kohta ja koristasime tuba.

Pühapäeval pidasime minu sünnipäeva. Mulle tulid külalised. Minu ristiema dädi Djana, Ave väikese õega, Anne tädi, Kristi enda emaga, vanaema ja endi pere. Sain palju ilusaid kinke. Oli väga lõbus ja tore päev.



pildil venna rulluiskudega (nr. 42)

3 klass

Sügis
Mulle ei meeldinud Tammikus olla peaaegu ültse. tammikus oli tuuline ja külm. Me jooksime Tammikusse võidu ja mina olin esimene, kes Tammikisse jõudis. Vahepeal ma ronisin puuotsa ja kukkusin umb. 2 ja poole m. kõrguselt alla. Ma ei saanud haiget ja hakasin naerma. Tegelikult oli seal päris tore.

Mihklipäeva draakonimäng

(on selline laul: kui Miikael võitleb lohega..)
Meil olid draakonimängu lindid taskus ja me kogunesime kooli staadionile. Igast klassist valiti kaks last draakoniks. Õpetajad olid inglid ja mõned lapsed ka. Mäng hakas esimese kellaga ning lapsed hakasid värve otsima ja draakonid segasid lapsi. Linte oli seitset värvija nad olid igal poole peidetid. Need lapsed kes lindid leitsid need läksid mängult taevasse. Need lapsed kes kaasa ei mänginud läksid mängult põrguse. Kui seitset erinevat värvi linti oli leitud helises teine kell. peale teist kella hakasid lapsed draagomeid püüdma. lapsed viisid lauldes draakonid Miikaeli juurde kus draakonitest said lapsed. kui kõik draakonid olid kinni püütud helises kolmas kell ja see tähistas mängu lõppu (kolmapäev, 7. oktoober)

Minu lemmikspordiala on jalgrataga sõitmine
Mõned päevad sõidan umb. 2 ja pool km. Vahest ma sõidan ainult 1-he km. Mulle meeldib ka jalkpalli mängida. Ennem, kui ma jalgpallitrennis käisin, hakkas mull päris igav. Minu lemmikspordiala on ka kõrguse hüppamine. Mõni kord hõppame kehalisekasvatuses kõrkkust. Minu spordiala on ka rahvastepalli mängimine

Vaatan aknast välja. On ilus pühapäeva hommik ja päike paistab. kellegi isa viib prügiämbrit prügikasti. Väiksed lapsed kiiguvad ja poisid mängivad jalkpalli. Maja ees seisab palju autosi. Kaks tüdrukut jalutavad koeraga. Tuul keerutab puu lehti.
(9 aastane)

Esimene Advent
Üks tädi tõi mulle Advendikalendri. Seal peal oli jõuluvana, neli maja ja kaheksa kuuske. Üks kuusk oli jõulukuusk. Seal kalendri peal oli 24 päeva. Iga numbri all oli üllatus. Täna süütasin ma ühe Advendiküünla. Rakveres oli ka pikk kuusk püsti. Kui pimedaks läks siis mõndadel akendel paistsid küünlad. me võtsime mõned jõulu asjad sahtlist välja. Sahtlis oli ainult kari päkapikke.


jõuluõhtu maakodus koos vendadega toodud kuuse all


15 h tähega sõna

Meie korteris, maja teisel korrusel elab hull hobune. Hommikul vara hakkab ta hirnuma ja hirnub hilja õhtuni. See on päris hirmus! Isegi hiired poevad ta eest peitu. Vannitoas vannis elab suur haug. Ükskord tahtis haug hobuse nahka pista, aga unustas hambad kummuti peale. Hobune haigutas selle peale, võttis harja ja hakkas hiiri taga ajama. Hallid hiired irvitasid boileri all ja hiilisid minema koos hallitanud juustuga. Lugu lõppes halvasti. Hobune hirmutas hiired ära, haug hirmutas hobuse ära. kes haugi ära hirmutas? Eks ikka haugi enda hambad hirmutasid ta ära (11.02. 1999)

Jutt Peetrist ja ta koerast Pollast
Elaskord üks poiss kelle nimi oli Peeter. ta käis Rakvere Gümnasiumis, 3 klassis. Tal oli vahava koer Polla. Ükskord tuli Peeter koolist koju ja huudis: "Polla kussa oled?" Ta hüüdis veel ühekorra, aga Polla ei vastanud. ta hüüdis 3 korda veel: "Polla tule siia!" Peeter läks tuppa ja küsis emalt: "Kas sa Pollat pole näinud?" Peeter läks küsis ka naabrite käest, aga nad ei olnud Pollat näinud. peeter läks Pollat otsima ja käis läbi pool Rakvere linna. Polla istus aga turuplatsil ja sõi Rakvere viinerit. Peeter oli juba otsaga Linnuriigis ja mõtles, et kui ta juba Linnuriigis on siis läheks käiks Askol ka külas. Asko ja Peeter mängisid kaarte, kabet ja monopoli. Kell oli juba juba kaheksa ja Peeter koju hakkas minema.Kui ta koju jõudis jooksis Polla talle vastu ja Peeter hüüdis: "Polla tule siia!" Peeter ja Polla elasid õnnelikult oma elupäevade lõpuni. (31.03)

Eile tegime lõket. Ema koristas keldrit ja me viisime kõik vanad asjad lõkkesse. Teised poisid tulid ka vaatama mis me teeme. Tahtsime metsast puid hakata tassima, aga kell oli juba palju. Siis läksime kõik tuppa ja hakkasime kõik telekat vaatama. Minul oli uni ja läksin magama. Me arvasime, et kooli juures on Jüriöö jooks, aga ei olnud. Siis oleksid nad mööda kooliteed tõrvikutega jooksnud. Mõned koristasid maja ümbrust. Nad riisusid muru ja korjasid pabereid.
Mina küll ei viska prügi maha (23.04)

4 comments:

toompeale said...

Oi, Emmeliina! kui ma varem arvasin, et oled vahva naine, siis nüüd, olles Su blogid läbi lugenud ja pildid üle vaadanud, arvan, et oled võrratu naine ja ema ja semu ka!

Emmeliina said...

oi toompea, kui sa näeks kuidas mu ninake uhkusest taeva poole tõuseb... ema elukutse on tõesti mu tähtsaim!

blogger said...

:/ tuttavad näod.... Kas nad ka teavad:P?

Emmeliina said...

blogger - kas mõtled seda pilti sõpradega?